Dobry sposób na wykorzystanie szpinaku i makaronowych muszli.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- muszle makaronowe – tyle ile chcemy muszli
- łosoś – wędzony na gorąco jeden płat
- mascarpone – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbku
- ser – starty na górę na muszle
- szpinak – 10 kostek mrożonych
Szpinak rozmrażamy, dorzucamy wyciśnięte dwa ząbki czosnku i 2 łyżki mascarpone. Mieszamy.
Makaron podgotowujemy (u mnie kilka minut we wrzątku).
Wykładamy muszle do naczynia żaroodpornego. Wypełniamy zielonym farszem.
Na górę kładziemy cząstki łososia.
Na muszle ścieramy ser żółty.
Zamiekamy 15 minut w 200 stopniach.
I jak?
Jako przegryzka kolacyjna lub danie na imprezę faszerowane muszle się sprawdzą. Smak – dobry, ale danie nie obiadowe, ale bardziej imprezowe (jako zagryzka). Łosoś jak zawsze smaczny, dobrze komponuje się ze szpinakiem.