Ulala!
W dodatku Bistro (dodatek do miesięcznika NAJ) znalazłam idealny przepis na imprezowe jedzenie.
A chodzi konkretnie o kokosowe nuggetsy, które wyglądają tak:
Co trzeba mieć, żeby zrobić to danie?
pierś z kurczaka, wiórki kokosowe, bułkę tartą, pieprz, sól, mąkę, mleko, 2 jajka, olej i dobre chęci
Krok po kroku w mojej kuchni.
Pierś z kurczaka…
kroimy na małe cząstki (polecam takie „na jeden kęs” – mniejsze niż te moje).
Mięso pieprzymy i solimy.
Obtaczamy cząstki kurczaka w mące.
Pół szklanki mleka…
łączymy z 2 jajkami.
Dokładnie tak (klik, powiększamy).
Pół szklanki bułki tartej
łączymy z 3/4 szklanki wiórków kokosowych.
Każdą cząstkę kurczaka w mące najpierw zanurzamy w płynnej jajecznej mieszaninie, a później we wiórkach.
Dążymy do uzyskania takiego efektu:
Rozgrzewamy olej na patelni i kurczaka smażymy z 2 stron. Na rumiano
Na koniec w każdy kąsek wbijamy wykałaczkę.
Na imprezie nuggetsy zniknęły w mgnieniu oka.
____________