Nuggetsy w kokosowej panierce

Ulala!
W dodatku Bistro (dodatek do miesięcznika NAJ) znalazłam idealny przepis na imprezowe jedzenie.

A chodzi konkretnie o kokosowe nuggetsy, które wyglądają tak:

DSCF7119.JPG

Co trzeba mieć, żeby zrobić to danie?
pierś z kurczaka, wiórki kokosowe, bułkę tartą, pieprz, sól, mąkę, mleko, 2 jajka, olej i dobre chęci

Krok po kroku w mojej kuchni.
Pierś z kurczaka…

DSCF7043.JPG

kroimy na małe cząstki (polecam takie „na jeden kęs” – mniejsze niż te moje).

DSCF7061.JPG

Mięso pieprzymy i solimy.

DSCF7078.JPG

Obtaczamy cząstki kurczaka w mące.

DSCF7049.JPG

 

DSCF7083.JPG

 

DSCF7087.JPG

Pół szklanki mleka…

DSCF7052.JPG

łączymy z 2 jajkami.

DSCF7046.JPG

Dokładnie tak (klik, powiększamy).

22.jpg

Pół szklanki bułki tartej

DSCF7047.JPG

łączymy z 3/4 szklanki wiórków kokosowych.

DSCF7051.JPG

Każdą cząstkę kurczaka w mące najpierw zanurzamy w płynnej jajecznej mieszaninie, a później we wiórkach.

DSCF7088.JPG

Dążymy do uzyskania takiego efektu:

DSCF7091.JPG

Rozgrzewamy olej na patelni i kurczaka smażymy z 2 stron. Na rumiano :)

DSCF7101.JPG

 

DSCF7112.JPG

Na koniec w każdy kąsek wbijamy wykałaczkę.

DSCF7116.JPG

Na imprezie nuggetsy zniknęły w mgnieniu oka.

____________

Facebooktwittergoogle_plus