Omlet z winogronami i jabłkiem

Śniadanie na słodko.

Pochodzenie przepisu

PrzepisyJoli

 

Składniki

omlet

  • jajka – 2
  • mąka – łyżka
  • sól – szczypta
  • olej – do smażenia
  • cukier – łyżeczka (opcjonalnie)

słodkie nadzienie

  • miód – łyżka
  • jabłko – 1
  • winogrona – 10 gron
  • cynamon – szczypta
  • rum – 1 łyżka (nie miałam, nie dałam)
  • woda – pół szklanki
  • jogurt naturalny – 2 łyżki

 

Jabłko i winogrona kroimy drobniej, wrzucamy na patelnię, dodajemy pół szklanki wody i miód.  Polać rumem (jak macie), posypać cynamonem. Zostawiłam na małym ogniu na mniej niż minutę (miód połączył się z wodą i otoczył owoce).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Omlet, czyli najpierw białka oddzielone od żółtek.

Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Odstawić na bok.

W drugiej misce do żółtek dodać mąkę i cukier (chętni). Zmiksować.

Delikatnie połączyć ze sobą zawartość dwóch misek.

Na rozgrzanej łyżce oleju (oczywiście na patelni, bo gdzie indziej) usmażyć omlet. Z jednej strony trzymam ok. minuty, z drugiej 15 sekund.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na środek omletu wyłożyć słodkie nadzienie i polać jogurtem naturalnym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus