Owsianka z jabłkami bez mleka

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, Śniadania, z jabłkami | 1

Przepis pochodzi z warsztatów marchewkowa rewolucja.

Sama sobie zmieliłam owies na płatki. U góry moje płatki zmielone, na dole dostępne w sklepie płatki owsiane górskie. Widzicie różnicę?

Najpierw płatki owsiane wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy.

Uprażone płatki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, czekamy aż płatki wypiją wodę. Znowu dolewamy wodę. I możemy albo mieszać (ale wtedy stoimy i mieszamy), albo nie mieszać konsekwentnie przez cały czas przyrządzania.

W czasie, gdy płatki piją wodę, obieramy jabłka (2).

Dodajemy jabłka do płatków (gdy płatki już napęcznieją i będą się kleiły).

 

Nakładamy owsiankę do misek.

Dodajemy odrobinę oliwy (żeby witaminy A,D,E i K się rozpuściły)

I jak?
Dla mnie ekstra! Całkiem inaczej smakują własnoręcznie zmielone ziarna owsa. Zjadłam o 7:20, nie chciało mi się jeść do 12:30.

Facebooktwittergoogle_plus
  • Elżbieta Czaplicka

    Brzmi pysznie muszę spróbować