Pad Thai

Niedawno odkryłam Gotuj z Wykopem.
Zainspirował mnie ten wpis (para pasjonatów pojechała w kilkumiesięczną podróż dookoła świata, tu szczegóły: www.zasloncem.pl/informacje/)  i postanowiłam odtworzyć Pad Thai, „super smaczne i bardzo proste do przygotowania danie prosto z ulicznych straganów Bangkoku”, u mnie w domu :)

Wyszło tak:

DSCF0399-001.JPG

 

DSCF0402.JPG

Kupujemy 3 zupki chińskie.

DSCF0339.JPG

Zalewamy suchy makaron (przyprawy odkładamy) wrzątkiem.

DSCF0346.JPG

Pewnie zastanawiacie się, dlaczego akurat taki makaron, a nie jakiś specjalny.
Tu odpowiedź autora przepisu:

makaron.JPG

Pierś z kurczaka kroimy w paski.

DSCF0349.JPG

Smażymy na oleju z zupek.

DSCF0352.JPG

Dodajemy kilka ml sosu sojowego.

DSCF0356.JPG

Smażymy na takim oleju:

DSCF0358.JPG

Mieszankę chińską rozmrażamy (lepiej użyć surowych warzyw, obrać i pokroić w paseczki, będą chrupiące). Dolałam łyżkę oliwy z oliwek.

DSCF0365.JPG

Pokroiłam w kostkę cebulę i czosnek i dodałam do mieszanki.

DSCF0370.JPG

Wrzucamy warzywa do woka. Smażymy przez kilka minut.

DSCF0371.JPG

 

DSCF0374.JPG

 

DSCF0378.JPG

Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka w sosie sojowym. Smażymy kilka minut.

DSCF0381.JPG

Dodajemy odcedzony makaron. Smażymy kilka minut.

DSCF0385.JPG

Cały czas mieszamy.

DSCF0387.JPG

Wbijamy jajko do woka.

DSCF0388.JPG

Szybko mieszamy jajko z makaronem, warzywami i mięsem.

DSCF0391.JPG

 

DSCF0393.JPG

Kroimy szczypiorek (grubo).

DSCF0377.JPG

Dodajemy szczypiorek do woka. Mieszamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy do smaku sos sojowy.

DSCF0395.JPG

Nakładamy do miseczek i jemy.

DSCF0401.JPG

 

DSCF0398.JPG

 

DSCF0399.JPG

I jak?
No pycha! Wspaniała podrasowana zupka chińska – tak to danie podsumował mąż. A dla mnie niebo w gębie. Uwielbiam makaron z mięsem.
Następnym razem spróbuję z surowymi warzywami i będę dążyć do tego, żeby warzywa były chrupiące. Mniam, na samą myśl o powtórzeniu tego dania cieknie mi ślinka.

Facebooktwittergoogle_plus