Panna Cotta

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Owocowe, z truskawkami | 0
Czy łatwo zrobić ją od podstaw samemu w domu? Pewnie, że tak!

DSCF4560.JPG

Przygotowanie:

Garnek nr 1
Śmietankę 30% wlewamy do garnka:

DSCF4409.JPG

Dosypujemy 100g cukru pudru (sypnęłam ot tak, nie wiedziałam ile to jest 100g :/)

DSCF4478.JPG

Podgrzewamy i mieszamy.

DSCF4479.JPG

Garnek nr 2
Żelatynę (4-5 łyżeczek)

Ostatnio zaktualizowane.jpg

zalewamy odrobiną wody.

Ostatnio zaktualizowane1.jpg

3/4 szklanki mleka wlewamy do garnka.

DSCF4474.JPG

Dorzucamy do garnka żelatynę z wodą (już zastygła, nie martwimy się). Delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy żelatynę.

Ostatnio zaktualizowane2.jpg

Zawartość garnka nr 1 przelewamy do garnka nr 2. Zestawiamy z ognia.

DSCF4481.JPG

Wyjmujemy małe naczynia (kubeczki)

DSCF4484.JPG

I rozlewamy do nich słodką ciecz.

Ostatnio zaktualizowane3.jpg
DSCF4491.JPG

Kubki trafiają do lodówki (potem na 30 minut wrzuciłam je do zamrażalki, po  15 minutach były gotowe :D)

DSCF4494.JPG

Rozmrażamy truskawki.

DSCF4496.JPG

Miksujemy owoce. Tuż przed polaniem małych budyniątek podgrzewamy mus na ogniu.

Ostatnio zaktualizowane4.jpg

Uwaga, uwaga!
Ważna rada dla ludzi, którzy doszli do tego kroku i próbują wyjąć panny z kubków. Aby wyjąć je bezproblemowo i uzyskać super kształt polewamy boki kubków ciepłą wodą!

DSCF4545.JPG

Bo jeżeli tego nie zrobicie, to wyjdzie Wam tak:

DSCF4548.JPG

Ale się nie przejmujemy i polewamy ciepłym musem owocowym:

DSCF4553.JPG

I wyszło!
I jak?
Słodki deserek po obiedzie. Pycha!
DSCF4560.JPG