Paski polędwicy w sosie śmietanowym

W mojej kuchni nadal królują potrawy z książek. Znowu sięgnęłam po „Potrawy z makaronu”.

Składniki:
75g masła, 450g polędwicy (w przepisie wołowa, u mnie wieprzowa), 175g pieczarek, łyżeczka musztardy, szczypta imbiru, 150ml kremówki, sól i pieprz, makaron, do makaronu: bazylia (gałązka) i oliwa (łyżka)

Zaczynamy!
Masło rozgrzewamy na patelni.

Dorzucamy polędwicę, smażymy kilka minut na małym ogniu.

Podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczarki kroimy i…

dorzucamy do pozostałego na patelni tłuszczu.

Do pieczarek dodajemy musztardę, imbir, sól i pieprz.

W przepisie w tym momencie dodajemy śmietanę i 2 łyżki sherry (u mnie tego ostatniego brak). Trzymamy wszystko kilka minut.

Polewamy mięso pieczarkami w kremówce:

Pieczemy 10 minut wg autorów temp. 90 stopni (błąd?), u mnie nie ma nawet takiej opcji w piekarniku, więc dałam 150.

W czasie gdy mięso się piecze gotujemy makaron w osolonej wodzie, z łyżką oliwy i gałązką bazylii (gotowałam makaron jeszcze podczas smażenia i potem stał i robił się zimny, mój błąd).

Nakładamy na talerze i jemy.

Szybko, łatwo i smacznie. Lubię to!