Pasztet drobiowy z marchewką

Co zrobić z mięsa z rosołu? Pasztet!

Składniki

  • mięso z rosołu – 2 udka drobiowe
  • soczewica – puszka odcedzonej
  • warzywa gotowane z rosołu – pietruszki 2, 4 marchewki
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka wędzona, kmin rzymski, lubczyk, zioła prowansalskie, pieprz – po pół łyżeczki
  • jajko – 1
  • cheddar – 2-3 łyżki startego (opcjonalnie)

 

 

 

Podstawa działania jest maszynka do mielenia (można spróbować zmielić blenderem, ale łatwiej maszynką). Mielimy w niej:

  • mięso z rosołu – 2 udka drobiowe
  • soczewica – puszka odcedzonej
  • warzywa gotowane z rosołu – pietruszki 2, 2 marchewki (2 zostawiam do wkrojenia do środka pasztetu)
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przyprawiamy

  • papryka wędzona, kmin rzymski, lubczyk, zioła prowansalskie, pieprz – po pół łyżeczki

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dorzucamy:

  • jajko – 1

Masę mieszamy widelcem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dwie marchewki kroimy w plastry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Marchewkę ułożyłam na dnie formy. Do masy starłam ser (cheddar), 2-3 łyżki, jakoś mi pasował.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

180 stopni, piekło się ok 45 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Odrobinę za sucho. Dałabym więcej jajek (na pingerze u Kasi wyczytałam o mieleniu skórek z drobiu, też niezły pomysł) i marchewkę jednak zmieszała z masą, bo taka na górze to ni przypiął ni przyłatał. Jako element obiadowy i śniadaniowy pasztet się sprawdził, jednak pokombinowałabym z dodatkami, może oliwki wkrojone, może suszone pomidory. Taka soczewica i drób to jednak za suche na mój gust.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Ewa Zankich

    Myslisz ze udaloby sie zmajstrowac pasztet bez maszynki i blednera? Zagniesc w rekach wszystko lub widelcem na papke? Sprobowalabym, ale ostatnio moje pomysly kuchenne przewaznie spalily na panewce 😛 Wole skonsultowac ze specjalista od kombinowania w kuchni 😉

    • Może być ciężko to zmielić bez blendera czy maszynki, bo potrzebna miazga. Hmm. Ciężki orzech do zgryzienia.

      • Ewa Zankich

        Dobrze ze nie probowalam, nie wiem jak bym przyjela kolejne kuchenne niepowodzenie 😀 dzieki Gosia

        • Milky.Bar

          Ja bym sprobowlanieco rozgotowac mieso i drobno pokroic/posiekac.
          A jesli czuc ze pieczen jest za sucha, przy wyrabianiu, to najlepiej dodac rosolu gotowanego na danym miesie.