Pochodzenie przepisu
Składniki
- pęczak – pół szklanki
- bulion – szklanka
- sól, pieprz – szczypta
- olej z suszonych pomidorów – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- kurkuma – 0,5 łyżeczki
- słodka papryka – 0,5 łyżeczki
- ostra papryka – 0,5 łyżeczki
- oregano – 0,5 łyżeczki
- suszone pomidory – 6 kawałków
- szpinak – 100g
- feta – 80g
Pęczak zalać bulionem, posypać solą i pieprzem. Nakryć i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie bulion.
Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów, trzymać na nim przez kilkanaście sekund pokrojony czosnek.
Dodać kaszę, posypać:
- kurkuma – 0,5 łyżeczki
- słodka papryka – 0,5 łyżeczki
- ostra papryka – 0,5 łyżeczki
- oregano – 0,5 łyżeczki
- sól, pieprz – szczypta
Smażyć przez kilka minut.
Dodać suszone pomidory i smażyć przez minutę.
Dodać szpinak i mieszać przez 30 sekund (aż szpinak zmięknie).
Na koniec posypać na talerzu fetą i szczyptą oregano.