Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Danie nie wygląda, ale smakuje wybornie. Małym i dużym.

Pochodzenie przepisu

Danie pokazane przez Jacka Ogrodowczyka

 

Składniki

  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – do smażenia cebul i czosnku
  • szpinak – 3 garście
  • suszone pomidory – 6-7 sztuk
  • pieprz – szczypta
  • feta – 1/3 kostki 
  • penne makaron – 2-3 garści ugotowany jak każą na opakowaniu
  • jogurt naturalny – 1 małe opakowanie (za drugim razem dałam dwie łyżki jogurtu greckiego – wyszło bez grudek, lepsze, łatwiej się rozprowadzało)
  • migdały – 3 łyżki uprażone na suchej patelni

 

 

Makaron ugotować jak każe instrukcja.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone drobno: cebulę i czosnek. Dodać szpinak.

Pokroić suszone pomidory.

Do szpinaku dodać fetę i jogurt naturalny (lub dwie łyżki jogurtu greckiego).

Posypać pieprzem.

Migdały uprażyć na suchej patelni.

Zdecydowałam sie wszystko razem wymieszać w garnku: makaron, suszone pomidory i szpinakowo-jogurtowy miks.

I jak?

Posypałam prażonymi migdałami. I, jak widzicie, jogurt mi się nie rozprowadził idealnie, ale podałam danie i tak. Nie wiem co tu było tak dobre, ale penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jedliśmy z wielkim smakiem. Sama się dziwiłam, bo właściwie to wyglądało w garnku jak sam makaron (wydawało mi się, że pozostałe składniki gdzieś się zgubiły). Danie ma potencjał i uważam, że warto je zrobić. Z jogurtem wiem, gdzie zrobiłam błąd – dodałam go wprost z lodówki do gorących składników, a powinnam najpierw go zmieszać w naczyniu (z małą ilością ciepłych produktów) i wtedy dodać na patelnię. Dobre było i tak, a człowiek uczy się każdego dnia, że lenistwo nie popłaca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Robiłam to danie po raz kolejny. Tym razem również zmieszałam wszystkie składniki przed podaniem (na patelni), jednak zamiast jogurtu naturalnego (całe małe opakowanie to za dużo) dodałam jogurt grecki i tylko dwie łyżki. Zmieniłam makaron (pocięty spaghetti) i posypałam startym parmezanem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Wirginia Myszkowska

    Masz jakiś pomysł czym zastąpić tu fetę, której nie lubię?

    • można nie dać niczego albo zamienić na inny ser, który lubisz (feta daje taki słonawy posmak), autor przepisu nie dawał fety wcale i też mu wyszło