Szybka, warzywna kolacja.
Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s. 213, pieczona cukinia w sosie pomidorowym z komosą
Składniki
- cukinia – 3 średnie
- oliwa – 1/4 szklanki
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- pieprz – szczypta
- komosa ryżowa – 150g
- woda – 300ml
- sól – 1/2 łyżeczki
Cukinie pokroić na większe cząstki. Polać warzywo następującymi składnikami:
- oliwa – 1/4 szklanki
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki drobno poszatkowane
- pieprz – szczypta
Wymieszać dokładnie cukinię w pomidorowej otoczce.
Piec 200 stopni, aż cukinia będzie miękka (u mnie 25 minut).
Za pierwszym razem przygotowałam komosę wg przepisu autorów. 150g komosy wypłukać i odsączyć, zalać 300ml wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać sól. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką, gotować (nie mieszać!), aż ziarenka wypiją cały płyn i będą miękkie.
I jak?
Dobra, pieczona cukinia. Jadłam z komosą (przepis wyżej w tekście) na kolację albo jako dodatek do obiadu (tu na zdjęciu z kotletami prowansalskimi).