Pieczone bataty z salsą pomidorową

Pochodzenie przepisu

ulotka firmy Sweet Potatoes, leżała w Biedronce w batatach

 

Składniki

  • bataty – 2
  • limonka ze skórką – 1, wzięłam pół cytryny
  • papryczka chili – 1, nie miałam, posypałam 1/3 łyżeczki chili
  • imbir – 2cm bez skórki, pokrojony kawałek
  • miód – łyżeczka
  • pomidory – 1 malinowy
  • czosnek – 1 ząbek
  • kolendra – nie miałam, dałam natkę pietruszki łyżkę posiekanej
  • oliwa – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta

podałam z łososiem

  • łosoś – płat 300g pokrojony na drobne kawałki
  • sól, pieprz – posypane szczyptą

Łososia pokroiłam na kawałki, przyprawiłam i zapiekałam przez 15 minut w 170 stopniach C.

 

Bataty umyłam i gotowałam w wodzie przez 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Gdy bataty się gotują, zrobić sos.

Połączyć w naczyniu:

  • limonka sok – 1, wzięłam sok z połowy cytryny
  • papryczka chili – 1, nie miałam, posypałam 1/3 łyżeczki chili
  • imbir – 2cm bez skórki, pokrojony kawałek
  • miód – łyżeczka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bataty przekroić na pół, posmarować powyższą marynatą, połączyć połówki i owinąć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez 30 minut.

Salsa pomidorowa

 

Wymieszać w naczyniu:

  • limonka skórka – 1, wzięłam skórkę z połowy cytryny
  • pomidory – 1 malinowy pokrojony
  • czosnek – 1 ząbek
  • kolendra – nie miałam, dałam natkę pietruszki łyżkę posiekanej
  • oliwa – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bataty wypełnić salsą pomidorową. Dodałam też cząstki pieczonego łososia.

 

I jak?

Tak mi smakowało, że drugi batat nie doczekał na męża, bo go zjadłam. Słodki ziemniak, ostra marynata, smaczne pomidory ze skórką z cytryny, mój ulubiony pieczony łosoś.  Wyszło wspaniale, będzie powtarzane wielokrotnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Agnieszka

    Będę dziś robić 🙂