Pieczone ziemniaki z tuńczykiem

Kolacja z 3 składników.

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia, nr 9/2015, s. 47 – pieczone ziemniaki z tuńczykiem

 

 

Składniki

  • ziemniaki – 7-8 sztuk
  • tuńczyk – pół opakowania
  • cebula czerwona – 1/3
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – łyżka – dwie

w przepisie były jeszcze, ale nie dodałam, bo nie miałam – jogurt naturalny i koperek (do położenia na górze, kapka jogurtu i gałązka koperku)

 

– gotuję dla 2 osób dorosłych i dziecka 2letniego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Ziemniaki umyć, nie obierać, przeciąć na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać kroplami oleju i posypać solą.

Piec 50 minut w 180 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Potem już składak.

Na upieczonego ziemniaka położyć cząstkę tuńczyka, cebulę, polać olejem odrobinę. Jeżeli macie jogurt naturalny i koperek – możecie śmiało dodać je na górę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Jest to propozycja autorów magazynu na piątkowy obiad. Początkowo, przeglądając wrześniowe propozycje, wyśmiałam w duchu to danie na zasadzie „co to za obiad?”, ale potem któregoś popołudnia zgłodnieliśmy i przypomniałam sobie o ziemniakach z tuńczykiem. Nie było złe. Podstawowa funkcja przekąski – zaspokoić głód została spełniona w 100%. Poniższy składak będzie smakować tym, którzy tolerują tuńczyka, ja bardzo lubię i takie połączenie ryby z ziemniakami i cebulką pozytywnie mnie zaskoczyło. Ziemniaki piekły się same, obierać nie trzeba, puszkę otworzyć, złożyć i jeść.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus