Piernik

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Owocowe, Wypieki, ze śliwkami | 0

Dlaczego by nie sprawdzić przepisu na piernik z opakowania przyprawy korzennej?

No właśnie, dlaczego? Przecież oni najlepiej wiedzą, jak zrobić piernik.

DSCF7629.JPG

Margarynę roztopiłam w garnuszku.

DSCF7557.JPG

2 jajka ubiłam z cukrem.

DSCF7566.JPG

Dodałam: mleko, kakao, mąkę, sodę i przyprawę do piernika.
Dolałam ostudzoną margarynę. Ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak:

DSCF7572.JPG

Piekłam w prodziżu 30 minut.

DSCF7590.JPG

I wyszło tak (od razu spróbowałam, bo najlepszy jest ciepły):

DSCF7598.JPG

Czegoś mi brakowało, więc postanowiłam przekroić piernik na pół i wysmarować powidłami śliwkowymi.

DSCF7605.JPG
DSCF7626.JPG

Piekłam piernik w prodziżu, który posiada grzanie tylko z góry. Jeżeli będziecie robić polecam stosowanie wąskich foremek, bo wyjdzie Wam wyższe ciasto.

DSCF7620-1.JPG
DSCF7614.JPG

 

 

Facebooktwittergoogle_plus