Pierogi z mięsem

Sposób na mięso, które zostało z gotowania rosołu.

 

Pochodzenie przepisu

książka Tanie gotowanie, s. 86

 

Składniki

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • woda – pół szklanki
  • sól – szczypta
  • gotowane mięso – 1 tylna ćwiartka
  • cebula – 1 sztuka
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • natka pietruszki – łyżka posiekanej
  • masło – łyżka
  • pieprz – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Mięso z rosołu – zdejmujemy skórę, wyciągamy kości i wkładamy do miski.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cebulę kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do mięsa, mielimy. Dorzucamy 3 łyżki startej bułki. Znowu mielimy. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, pieprz i sól. Mieszamy wszystko razem.

 

2 szklanki mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, robimy dziurkę w środku dolewamy pół szklanki wody. Zagniatamy kilka minut. Jeżeli trzeba dodajemy wody lub podsypujemy mąki. Celem jest miękkie  i elastyczne ciasto.

Z ciasta trzeba uformować kulki, rozwałkować je i wyciąc szklanką koła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie na środek ciasta nałożyć farsz, zlepić brzegi.

IMG_9910

 

Doprowadzić wodę do wrzenia, osolić. Wrzucać po kilka pierogów i gotować po wypłynięciu 2 minuty.

 

I jak?

Podsmażyłam cebulę, wrzuciłam na patelnię ugotowane pierogi i wszystko razem chwilę potrzymałam na ogniu. Jeżeli chodzi o ciasto, to z przepisu mojej babci, jest lepsze i to zdecydowanie (ono naprawdę jest elastyczne, odstawione na chwilę oddycha, drożdże pracują i można łatwo formować pierożki).  Jak tak teraz patrzę, to babci ciasto było o niebo lepsze. Takie dwuskładnikowe wyrabiało się ciężko, ogólnie ciężko się z nim pracowało. Farsz trochę suchy, może trzeba większej ilości cebuli. Nie było porażki, ale wyszły trochę słabo w porównaniu do tych z kapustą i grzybami.

 

Robiliście już pierogi z mięsem? Jak myślicie, co tu poszło nie tak. Ciasto, to wiem – nie było oleju i babcinych drożdży. A farsz? Jak sprawić, żeby był mokry (może nie mielić tak wszystkiego, tylko rozdrabniać)?

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Dagmara

    Ciasto na pierogi robię wg moich wypieków. Jest tam jajo ciut oliwy i gorąca woda. A do farszu pasuje marchewka z rosołu lub inne warzywa jakie ci zostaną. Ewentualnie parę łyżek rosołu