Mięso z chrupiącym słodko-słonym farszem.
Pochodzenie przepisu
Biedronka – folder kulinarne inspiracje
Składniki
- pierś z kurczaka – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- szpinak – garść
- gorgonzola – 50g (dałam niebieski ser)
- żurawina – łyżka
- pistacje – 2 łyżki bez łupinek
- oliwa
- zioła prowansalskie – łyżeczka
- sól, pieprz
Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na godzinę (odstawiłam na 10 minut).
W naczyniu do siekania umieścić:
- czosnek – 2 ząbki
- szpinak – garść
- gorgonzola – 50g (dałam niebieski ser)
- żurawina – łyżka namoczonej
- pistacje – 2 łyżki bez łupinek
Posiekać, ale nie za mocno (tak, żeby było potem czuć żurawinę i pistacje).
W piersiach zrobić szeroką kieszonkę.
Do mięsa włożyć zmiksowane składniki. Posypać je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na godzinę do lodówki.
Po godzinie podsmażyć piersi na rozgrzanej oliwie. Włożyć do piekarnika. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Po zakończeniu pieczenia owinąć mięso w folii aluminiowej i zostawić na 7-10 minut.
I jak?
Najlepiej smakowało następnego dnia na kanapce i w sałatce, gdy postało przez noc w lodówce i farsz nie wypływał z piersi. Jako obiad też dobrze, farsz chrupiący słodko-słony z zielonym akcentem szpinakowym.