Pierś z kurczaka faszerowana pistacjami, żurawiną i szpinakiem

Mięso z chrupiącym słodko-słonym farszem.

Pochodzenie przepisu

Biedronka – folder kulinarne inspiracje

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • szpinak – garść
  • gorgonzola – 50g (dałam  niebieski ser)
  • żurawina – łyżka
  • pistacje – 2 łyżki bez łupinek
  • oliwa
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • sól, pieprz

 

 

Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na godzinę (odstawiłam na 10 minut).

W naczyniu do siekania umieścić:

  • czosnek – 2 ząbki
  • szpinak – garść
  • gorgonzola – 50g (dałam  niebieski ser)
  • żurawina – łyżka namoczonej
  • pistacje – 2 łyżki bez łupinek

Posiekać, ale nie za mocno (tak, żeby było potem czuć żurawinę i pistacje).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W piersiach zrobić szeroką kieszonkę.

Do mięsa włożyć zmiksowane składniki. Posypać je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na godzinę do lodówki.

 

Po godzinie podsmażyć piersi na rozgrzanej oliwie. Włożyć do piekarnika. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Po zakończeniu pieczenia owinąć mięso w folii aluminiowej i zostawić na 7-10 minut.

I jak?

Najlepiej smakowało następnego dnia na kanapce i w sałatce, gdy postało przez noc w lodówce i farsz nie wypływał z piersi. Jako obiad też dobrze, farsz chrupiący słodko-słony z zielonym akcentem szpinakowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus