Pieczona pierś w serowej panierce
Pochodzenie przepisu
Składniki
- pierś z kurczaka – 350g
- masło – 0,5 łyżki
- oliwa – łyżka
- bułka tarta – 1/3 szklanki
- parmezan (lub ser dojrzewający) – 2 łyżki
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka przekroić na cieńsze plastry, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Mięso wysmarować masłem (roztopionym) wymieszanym z oliwą.
Na talerzu obok wymieszać starty ser i bułkę tartą.
Mięso obtoczyć w serze i bułce.
Blachę posmarować oliwą i ułożyć na niej mięso.
Piec 17 minut w 220 stopniach.
I jak?
Pamiętałam, że pieczony indyk w serowej panierce z Kwestii Smaku wyszedł mi kiedyś wspaniały. Tu niestety piekarnik spalił brzegi mięsa, w konsekwencji było suche. Zjadliwe, ale nie rewelacyjne. Pewnie to moja wina, bo w temp 220 stopni nigdy wcześniej nie piekłam piersi i nie wiedziałam jak piekarnik zadziała (może powinnam krócej piec i nadzorować cały proces).
Zjedliśmy z warzywami z patelni i z upieczonymi batatem z czerwoną cebulą.