Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska, wyd. Olesiejuk, s. 184.
Składniki:
2 piersi z kurczaka, 100g twarożku z ziołami, 8 plastrów szynki dojrzewającej, 150ml bulionu, łyżka brązowego cukru, 4 suszone pomidory
W piersi robimy kieszonkę (nacinamy w połowie tak, żeby móc coś włożyć do środka).
Do kieszonki dodać trochę serka.
Do kieszonki wkładamy 2 suszone pomidory.
Piersi owijamy szynką.
Na patelnię wlewamy 150ml bulionu (w przepisie było info, żeby dodać do bulionu jeszcze 150ml czerwonego wina – nie miałam, Wy możecie dodać, ja dodałam więcej bulionu).
Dosypujemy łyżkę brązowego cukru i mieszamy.
Na małym ogniu gotujemy mięso w bulionie (ok. 15 minut). Delikatnie przewracać mięso, żeby się ugotowało z każdej strony.
Potem kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
I jak?
Kolejny pomysł na podanie piersi z kurczaka, który mi się podoba. Niby zwykła pierś, a wystarczy ją nadziać czymś kolorowym i obtoczyć szynką – i jaki przyjemny dla oka (i podniebienia) efekt. Polecam.