Pierś z kurczaka w woku

Przejrzałam „Potrawy z woka” i odtworzyłam kurczaka z brokułami i migdałami.

DSCF5439.JPG

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Wrzucamy do miski.

235_FUJI1.jpg

Przygotowujemy: 3 łyżeczki mąki kukurydzianej, pół łyżeczki przyprawy 5 smaków i pół łyżeczki soli.

DSCF5445.JPG

 

235_FUJI2.jpg

Wsypujemy mąkę, przyprawę 5 smaków i sól do mięsa i mieszamy.

DSCF5462.JPG

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie zdejmujemy z migdałów napęczniałą skórkę.

Ostatnio zaktualizowane.jpg

Po mozolnej robocie otrzymujemy taki oto obrazek:

DSCF5484.JPG

Wok zalewamy ok 2cm oleju i rozgrzewamy go. Następnie wrzucamy do oleju migdały i smażymy je aż się zarumienią.

Ostatnio zaktualizowane1.jpg

Zarumienione migdały wyjmujemy z woka i odsączamy:

DSCF5490.JPG

Imbir obieramy zwykłą łyżką, kroimy drobno. Czosnek (ząbek) kroimy drobno.

Ostatnio zaktualizowane2.jpg

Imbir i czosnek wrzucamy do rozgrzanego oleju, trzymamy minutę i dodajemy kilka pasków mięsa.

Ostatnio zaktualizowane3.jpg

Podsmażamy mięso na złoty kolor i wyjmujemy z woka. I tak porcjami podsmażamy całe mięso.

DSCF5498.JPG

Po wyjęciu ostatniego usmażonego mięsa z woka usunęłam nadmiar oleju i ponownie wrzuciłam mięso do woka.

DSCF5505.JPG

Nie miałam wina (nad czym ubolewam), więc je pominęłam. Dolewamy do mięsa łyżeczkę sosu sojowego, mieszamy.

DSCF5507.JPG

Wsypujemy do mięsa łyżeczkę cukru. Mieszamy.

DSCF5508.JPG

2 łyżki mąki kukurydzianej rozprowadzamy w wodzie.

Ostatnio zaktualizowane4.jpg

Wlewamy mąkę w wodzie do woka, mieszamy.

DSCF5509.JPG

Teraz dwa składniki: wrzucamy brokuły do woka.

Ostatnio zaktualizowane5.jpg

Dorzucamy usmażone migdały. Mieszamy.

DSCF5510.JPG

Podajemy z ryżem.

DSCF5515.JPG

I jak?
Może danie nie wygląda rewelacyjnie, ale smakuje wyśmienicie. Sos jest pyszny i aż mnie korci, żeby zrobić pierś z kurczaka w woku, ale tym razem z winem.

DSCF5523.JPG

 

DSCF5522.JPG
Facebooktwittergoogle_plus