Pierś z kurczaka z fetą, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki

  • piersi z kurczaka – 4 pojedyncze
  • feta – kilka plastrów
  • szpinak – 2-3 garści
  • suszone pomidory – 8
  • sól, pieprz – szczypta
  • masło – łyżka

 

sałatka z patelni

  • masło – łyżka
  • por – biała część
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • papryka czerwona – 1
  • pomidor – 1
  • pesto – 2 łyżki
  • groszek – garść

 

 

 

Szpinak sparzyć wrzątkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W piersiach z kurczaka zrobić szeroką kieszonkę.

W powstałą kieszeń włożyć 2 łyżki szpinaku, 2 pomidory suszone i plaster fety.

Kurczaka posypać solą i pieprzem.

Na łyżce masła delikatnie podsmażyć mięso z każdej strony. Ułożyć piersi w naczyniu żaroodpornym/na blaszce, piec 10 minut w 180 stopniach C .

Po tym czasie otoczyć mięso folią aluminiową i zostawić je na kilka minut (to ten sposób z Kwestii Smaku).

 

Na patelni rozpuścić łyżkę masła.  Dodać pokrojone:

  • por – biała część
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • papryka czerwona – 1
  • pomidor – 1

Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszać.

Dodać

  • pesto – 2 łyżki, wsypać:
  • groszek – garść.

Trzymać na ogniu przez 2-3 minuty.

 

I podawać.

 

 

I jak?

Soczysty kurczak, dobry farsz i smaczna sałatka z patelni. Robiłam ze składników, które były pod ręką, kręcąc snapy i nie zastanawiając się nad kolejnością. Wyszło dobrze, dlatego polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus