Pochodzenie przepisu
Składniki
- mięso – u mnie pierś z kurczaka, 0,3kg, pokrojona w paseczki
- olej – do smażenia
ciasto
- skrobia kukurydziana – 4 łyżki (u mnie mąka ziemniaczana)
- mąka – 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- woda – 0,5 szklanki
- sól – 0,5 łyżeczki
- jajko – 1
- białko – 1
sos
- olej – 1,5 łyżki
- imbir utarty – 2 łyżeczki
- czosnek – 3 łyżki czosnku
- sól – 0,5 łyżeczki
- miód – 3 łyżki
- ocet ryżowy – łyżeczka
- woda – 0,5 szklanki
- skrobia kukurydziana – łyżeczka (mąka ziemniaczana u mnie) z łyżeczką wody
- sezam – łyżeczka
Mięso i ciasto.
W misce wymieszać (u mnie w blenderze) składniki na ciasto:
- skrobia kukurydziana – 4 łyżki (u mnie mąka ziemniaczana)
- mąka – 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- woda – 0,5 szklanki
- sól – 0,5 łyżeczki
- jajko – 1
- białko – 1
Odstawić na 30 minut. Dodać mięso do ciasta, wymieszać i odstawić na kilka minut.
W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Smażyć mięso przez 2-3 minuty mieszając. Wyjać usmażone mięso na talerz.
Sos do mięsa.
W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i starty imbir i smażyć przez około 30 sekund.
Dodać:
- sól – 0,5 łyżeczki
- miód – 3 łyżki
- ocet ryżowy – łyżeczka
- woda – 0,5 szklanki
Wymieszać.
Rozrobioną łyżeczkę mąki ziemniaczanej ze skrobią dodać do sosu i mieszać do zgęstnienia przez 2 minuty.
Dodać usmażone mięso do sosu i wymieszać całość. Posypać sezamem.
I jak?
Gdy jadłam myślałam, że lepiej byłoby podprażyć sezam przed posypaniem nim potrawy – to raz, a dwa – sos wyszedł gęsty i słodki, ciekawa jestem czy dodatek soku z cytryny wpłynąłby pozytywnie na walory smakowe. Danie jako takie dobre, szybko się robiło, jednak pokombinowałabym z nim dalej. Delikatne mięso na słodko.