Pierś z kurczaka z miodem i sezamem

Pochodzenie przepisu

Tipy na Interii

 

Składniki

  • mięso – u mnie pierś z kurczaka, 0,3kg, pokrojona w paseczki
  • olej – do smażenia

ciasto

  • skrobia kukurydziana – 4 łyżki (u mnie mąka ziemniaczana)
  • mąka – 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • woda – 0,5 szklanki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • jajko – 1
  • białko – 1

sos

  • olej – 1,5 łyżki
  • imbir utarty – 2 łyżeczki
  • czosnek – 3 łyżki czosnku
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • miód – 3 łyżki
  • ocet ryżowy – łyżeczka
  • woda – 0,5 szklanki
  • skrobia kukurydziana – łyżeczka (mąka ziemniaczana u mnie) z łyżeczką wody

 

  • sezam – łyżeczka

 

 

Mięso i ciasto.

W misce wymieszać (u mnie w blenderze) składniki na ciasto:

  • skrobia kukurydziana – 4 łyżki (u mnie mąka ziemniaczana)
  • mąka – 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • woda – 0,5 szklanki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • jajko – 1
  • białko – 1

Odstawić na 30 minut. Dodać mięso do ciasta, wymieszać i odstawić na kilka minut.

W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Smażyć mięso przez 2-3 minuty mieszając. Wyjać usmażone mięso na talerz.

 

Sos do mięsa.

W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i starty imbir i smażyć przez około 30 sekund.

Dodać:

  • sól – 0,5 łyżeczki
  • miód – 3 łyżki
  • ocet ryżowy – łyżeczka
  • woda – 0,5 szklanki

Wymieszać.

Rozrobioną łyżeczkę mąki ziemniaczanej ze skrobią dodać do sosu i mieszać do zgęstnienia przez 2 minuty.

Dodać usmażone mięso do sosu i wymieszać całość. Posypać sezamem.

 

 

I jak?

Gdy jadłam myślałam, że lepiej byłoby podprażyć sezam przed posypaniem nim potrawy – to raz, a dwa – sos wyszedł gęsty i słodki, ciekawa jestem czy dodatek soku z cytryny wpłynąłby pozytywnie na walory smakowe. Danie jako takie dobre, szybko się robiło, jednak pokombinowałabym z nim dalej. Delikatne mięso na słodko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus