Placki z cukinii

Placki, które nas podzieliły.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie)

 

Składniki

  • cukinia – 1
  • cebula – 1
  • szczypior – łyżka posiekanego
  • natka pietruszki – lyżka posiekanej
  • jajko – 2
  • mąka – 3 łyżki
  • kolendra mielona – 1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – łyżka-dwie do smażenia
  • łosoś wędzony – kilka plastrów
  • serek biały – u mnie bieluch kilka łyżek

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 15 minut. Usunąć nadmiar wody.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W misce połączyć: cebulę (posiekaną, zeszkloną na oleju), cukinię, mąkę, jajka, natkę pietruszki, szczypior, sól, pieprz, kolendrę. Wymieszać.

 

Smażyć na patelni na oleju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

W przepisie autorka radziła podać placuszki z czymś (np. kwaśna śmietana, kapary i łosoś). Posmarowałam górę serkiem bieluchem i położyłam pokrojone plastry wędzonego łososia.

 

Nie pamiętam kiedy ostatnio nie byłam w stanie zjeść tego, co sama przygotowałam. Przede mną przy stole siedział Michał i zajadał się poniższymi plackami, a mi nie mogły przejść przez gardło. Nie będę Was oszukiwać, że to dobre. Nie, to było niedobre. Nie jestem w stanie powiedzieć co mnie odrzuciło (zimne – chwilę stały po zdjęciu z patelni, żeby je ubrać w serek i rybę, sflaczałe, bez smaku, łosoś nie pasował mi tu wcale), ale te placki z cukinii skreślam zupełnie. Nie pomógł łosoś ani serek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus