Podudzia w curry

 Dzisiaj w akcji podudzia z kurczaka.

Przepis stąd:

Wyszło dobrze, bo tak:

DSCF1553.JPG

A, że było proste pokażę krok po kroku w mojej kuchni.
Potrzebujemy podudzi (u mnie w zamrażarce znalazłam jeszcze jedno zabłąkane i kompletnie zmarznięte podudzie).

DSCF1488.JPG

Z podudzi ostrym nożem wykrajamy mięso i kroimy je drobno.

DSCF1507.JPG

Do marynowania używamy: jogurtu, kolendry i przyprawy do kurczaka.

DSCF1495.JPG

Posypujemy kurczaka złocistą przyprawą.

DSCF1509.JPG

Kolendrę miażdżymy w moździerzu na proszek.

DSCF1510.JPG

I dodajemy do mięsa.

DSCF1512.JPG

Dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i wstawiamy do lodówki na 2h.

DSCF1513.JPG

W czasie, gdy mięso się marynuje kroimy cebulę.

DSCF1500.JPG

W piórka.

DSCF1518.JPG

Wrzucamy cebulę na patelnię.

DSCF1521.JPG

Obieramy czosnek i kroimy drobno.

DSCF1502.JPG

 

DSCF1520.JPG

Wrzucamy czosnek na patelnię. Smażymy na łyżce oleju.

DSCF1522.JPG

Marchewkę obieramy i kroimy cieniutko.

DSCF1496.JPG

 

DSCF1517.JPG

Dorzucamy marchewkę na patelnię.

DSCF1525.JPG

Posypujemy curry.

DSCF1503.JPG

I mieszamy. Smażymy aż warzywa będą miękkie (ale nie za bardzo :) ).

DSCF1526.JPG

 

DSCF1528.JPG

Zdejmujemy warzywa w curry z patelni.

Wrzucamy na tę samą patelnię mięso w jogurcie.

DSCF1530.JPG

I smażymy.

DSCF1533.JPG

Dorzucamy warzywa w curry.

DSCF1534.JPG

2 łyżki śmietany 12%.

DSCF1536.JPG

Mieszamy :)
Dodajemy szczyptę cynamonu.

DSCF1538.JPG

Odsączamy groszek.

DSCF1542.JPG

Dodajemy do mięsa z warzywami groszek.

DSCF1543.JPG

Mieszamy wszystko razem i chwilę podsmażamy. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

DSCF1544.JPG

Nakładamy na talerze i jemy.

DSCF1545.JPG

 

DSCF1547.JPG

I jak?
I pycha! Podrasowana potrawka z kurczaka to jest to!

Facebooktwittergoogle_plus