Polędwica wieprzowa w miodowym rabarbarze

Roisin  poleciła wypróbowanie rabarbaru z mięsem, konkretnie ten wpis. Wyszło przepysznie. Głównie mięso – soczyste i smaczne!

Robimy w mojej kuchni:
polędwiczkę solimy

owijamy boczkiem

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut, 200 stopni.

W czasie gdy mięso się piecze kroimy rabarbar.

Szykujemy miód i szczyptę imbiru.

Na patelni podgrzewamy kilka łyżek miodu, wrzucamy na to rabarbar i posypujemy szczyptą imbiru.

Polewamy polędwicę w boczku rabarbarem i miodowym sosem. Pieczemy kolejne 10 minut (ja 20 z uwagi na nieobliczalny opiekacz halogenowy).

Potem już tylko kroimy i jemy.

I jak?
Rabarbar nadal nieprzyjemnie kwaśny (smakował jak kwaśne jabłka), ale w połączeniu z soczystą, rozpływającą się w ustach polędwicą to naprawdę były „zmysły w kuchni”. PYCHA!

Facebooktwittergoogle_plus