Pochodzenie przepisu
Inspiracje biedronkowe 49/2013 – polędwiczka wieprzowa z jabłkowy chutney’em
Składniki
- polędwiczka wieprzowa – jedna sztuka
- cebula – 1
- jabłka – 2 pokrojone w kostkę
- rodzynki – 3 łyżki
- ocet – 2 łyżki
- cukier – łyżka
- cynamon – szczypta
- oliwa – 3 łyżki
- miód – łyżeczka
- rozmaryn – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
- woda – szklanka
Polędwiczkę natrzeć następującymi składnikami:
- oliwa – 1 łyżka
- miód – łyżeczka
- rozmaryn – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
Polędwiczkę podsmażyć na łyżce oliwy po minucie z każdej strony.
Upiec w piekarniku – 20 minut 180 st. C. Po upieczeniu odczekać 5 minut i wtedy kroić w plastry.
Chutney jabłkowe
Na rozgrzanej oliwie (łyżka) zeszkić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko.
Do cebuli i jabłek dodać:
- rodzynki – 3 łyżki
- ocet – 2 łyżki
- cukier – łyżka
- cynamon – szczypta
Zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać po tym czasie solą i pieprzem.
I jak?
Plastry delikatnej i soczystej polędwicy z sosem jabłkowym, gdzieś pomiędzy rodzynki, na polędwicy wyczuwalny miód. Podałam z roszponką, kawałkami batatów i pomidorem (sól, pieprz i olej). To był wyjątkowo smaczny obiad. Chutney – muszę się przyjrzeć tym sosom bliżej.