Polędwiczka z sosem grzybowym

Miałam grzyby i zachciało mi się mięsa z sosem.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

moje wcześniejsze wykonanie

sos grzybowy stąd

 

Składniki

  • polędwica wieprzowa – 1 mała, 400g
  • sól, pieprz
  • słodka papryka – łyżeczka
  • olej – łyżka
  • cebula – 1
  • grzyby suche – u mnie małe opakowanie (ok. szklanka) , namoczone na noc w zimnej wodzie
  • bulion – szklanka – jeżeli nie macie woda + 2 łyżki sosu sojowego
  • liść laurowy – 3
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • woda zimna – 2 łyżki

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Polędwicę pokroić na mniejsze kawałki (usunąć białą błonkę). Przyprawić solą i pieprzem, posypać łyżeczką słodkiej papryki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Grzyby namoczyć na noc i gotować przez pół godziny w garnku. Wody nie wylewać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę  (pół) i mięso. Podsmażać przez 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mięso zdjęłam na bok.

Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam połowę cebuli i wyjęte z garnka grzyby.  Przyprawić solą i pieprzem. Smażyłam razem przez 2-3 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dolałam wodę z moczenia grzybów, dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodałam zamrożony bulion. Trzymałam całość pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po tym czasie do grzybów dorzuciłam mięso. Mieszałam razem przez 5 minut.

 

W szklance rozmieszać:

  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • woda zimna – 2 łyżki

Wlać na patelnię, zagęści się sos momentalnie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Podałam z brązowym ryżem. I bardzo dobre, takie jakie sobie wymyśliłam. Aomatyczny sos grzybowy i delikatna polędwiczka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus