Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Jeżeli składnikiem potrawy są suszone pomidory i śmietanka, to to nie może wyjść źle.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku 

Składniki

  • polędwica wieprzowa – jedna mała, mniej niż 0,5kg
  • białe wino wytrawne – 1/4 szklanki
  • suszone pomidory – 0,5 słoika + 2 łyżki oleju ze słoika
  • woda – szklanka
  • sos sojowy – 4 łyżki
  • ostra papryka – 1/3 łyżeczki
  • śmietanka 30% – 150ml
  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • zielone, natka pietruszki – do podania

Krok po kroku w mojej kuchni

Patelnia. Dodać suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, zalać 1/4 szklanki białego wina, zagotować i po minucie zdjąć z patelni.

Polędwicę pokroić ukośnie na cm plasterki (białe błonki wcześniej wyciąć).

Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju (ze słoika z suszonymi pomidorami). Dodać plasterki mięsa i smażyć 3 minuty obracając co chwilę mięso.

Jeżeli lubimy dużo soli, to solimy dodatkowo (ja nie) i pieprzymy mięso.

Dolać szklankę wody, 4 łyżki sosu sojowego i 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.

Po 25 minutach dodać suszone pomidory, 150ml śmietanki 30% i gotować przez 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autorka radzi na koniec posypać przez sitko całość mąką ziemniaczaną (łyżeczka), wymieszać i zagotować. Wypróbowałam ten sposób i faktycznie skutecznie zagęszcza sos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Słodka śmietanka, suszone pomidory – to musi wyjść dobre. I takie wyszło. Polędwiczna delikatna, nie gąbczasta, sos smaczny. Podałam z makaronem pełnoziarnistym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus