Jeżeli składnikiem potrawy są suszone pomidory i śmietanka, to to nie może wyjść źle.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- polędwica wieprzowa – jedna mała, mniej niż 0,5kg
- białe wino wytrawne – 1/4 szklanki
- suszone pomidory – 0,5 słoika + 2 łyżki oleju ze słoika
- woda – szklanka
- sos sojowy – 4 łyżki
- ostra papryka – 1/3 łyżeczki
- śmietanka 30% – 150ml
- mąka ziemniaczana – łyżeczka
- zielone, natka pietruszki – do podania
Krok po kroku w mojej kuchni
Patelnia. Dodać suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, zalać 1/4 szklanki białego wina, zagotować i po minucie zdjąć z patelni.
Polędwicę pokroić ukośnie na cm plasterki (białe błonki wcześniej wyciąć).
Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju (ze słoika z suszonymi pomidorami). Dodać plasterki mięsa i smażyć 3 minuty obracając co chwilę mięso.
Jeżeli lubimy dużo soli, to solimy dodatkowo (ja nie) i pieprzymy mięso.
Dolać szklankę wody, 4 łyżki sosu sojowego i 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
Po 25 minutach dodać suszone pomidory, 150ml śmietanki 30% i gotować przez 5 minut.
Autorka radzi na koniec posypać przez sitko całość mąką ziemniaczaną (łyżeczka), wymieszać i zagotować. Wypróbowałam ten sposób i faktycznie skutecznie zagęszcza sos.
I jak?
Słodka śmietanka, suszone pomidory – to musi wyjść dobre. I takie wyszło. Polędwiczna delikatna, nie gąbczasta, sos smaczny. Podałam z makaronem pełnoziarnistym.