Polędwiczki z whisky

 

 

Polędwiczki to jedno z moich ulubionych mięs, whisky stoi od dłuższego czasu i czeka na jakikolwiek pomysł. 

 

 

Pochodzenie przepisu

Buszująca w kuchni

zakochałam się w zdjęciu tej potrawy na instagramie

 

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe – ok. 300 g (u mnie jedna)
  • sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz – szczypta
  • oliwa – do smażenia
  • szalotka – 1 duża (u mnie cebula zwykła)
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeże chili – 1 małe (u mnie chili suszone)
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • whisky – 75 ml
  • śmietana kremówka 30% -100 ml
  • natka pietruszki – 1 mały pęczek

 

 

IMG_9420 (Kopiowanie)

 

Polędwiczkę pokroić, przyprawić pieprzem i solą. I uwaga – na patelni moco zrumienić. Dorzucić szalotkę, czosnek, chili i tymianek.

 

„Kiedy mięso będzie ładnie zarumienione z obu stron wlać whisky. Gotować 2-3 minuty. Następnie wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować około 5 minut do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.”

I jak?

Dobre. Jak polędwiczka w sosie, ale… No właśnie ale. Coś zrobiłam źle i nie uzyskałam tego złocistego koloru, jaki widziałam u autorki. Obstawiam zbyt łagodne podsmażenie polędwiczki, miała być mocno zarumieniona, a ja ją tylko delikatnie ścięłam. Drugi strzał to nie ta jakość trunku (zasięgnęłam porady znawcy i podobno to moje to nie jest dobry alkohol). Podsumowując – dobre, można robić, zjeść, polędwiczka w sosie (alkoholu nie czuć), ale nie wygląda tak zachwycająco jakbym chciała,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • marta

    Zdecydowanie za krotko smazylas 🙂 ten kolor uzyskasz wlasnie dzieki „zrumienieniu”, ale takiemu solidnemu 🙂 pozdrawiam

    • tak właśnie myślę, ale bałam się zbyt długo smażyć polędwicy, bo taki zabieg jest dość ryzykowny i może wyjść niezjadliwa podeszwa (patrz komentarz wyżej)

      • Poledwiczka wieprzowa nie wyjdzie nigdy podeszwowa!! To nie wolowina! Ja uwielbiam przepis na miod rozmaryn i musztarda jako marynata i smazymy az bedzie prawie cZarne. Poledwiczka nie zrobi sie podeszwowa. Poza tym, polozenie tylu kawalkiw miesa na patelni nie jest dobrym pomyslem bo obnizasz temperature tluszczu i zaczyna sie dusic a nie smazyc.

  • kate

    taaaa, przecież im dłużej smażysz polędwicę, tym jest twardsza. jak chcesz jeść podeszwę, to rumień ile wlezie…

    • taaaaa, właśnie smażyłam jak nauczyło mnie doświadczenie, krótko, szybko, taką polędwiczkę lubię, ale doszłam do wniosku porównując autorki wynik i mój, że moja jakoś mało zrumieniona i chyba za szybko zdjęta

      za podeszwę kulturalnie podziękuję, nie gustuję