Aromatyczny krem z pomidorów.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- pomidory – 2kg dojrzałych
- seler naciowy – 1 laska
- czosnek – ząbek
- olej – do podsmażenia selera
- sól, pieprz – do smaku
- woda – 1 i 1/4 litra
- chleb – 2 kromki ciemnego
- cukier trzcinowy – łyżeczka
Pomidory naciąć lekko, zalać wrzątkiem. Po chwili zdjąć skórkę, wyjąć miąższ (ja zostawiłam miąższ, nie usuwałam, dłużej redukowałam zupę do kremu).
Seler naciowy pokroić w plastry, czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez minutę.
Dodać pomidory, sól, pieprz (szczyptę), 1 i 1/4 l wody. Trzymać na małym ogniu bez przykrycia przez godzinę (u mnie 2h, bo nie wyjęłam miąższu, gdybym wyjęła, czas gotowania uległby skróceniu).
Zmiksowałam zupę blenderem na krem.
Pod koniec dodać do zupy łyżeczkę cukru trzcinowego i pokrojone dwie kromki chleba.
Gotować przez 30 minut, zupa się zagęści.
I jak?
Smaczny krem z dojrzałych pomidorów. Nie przeszkadza brak bulionu czy wyszukanych dodatków. Starczą pomidory, które gotowane tak długo naprawdę zyskują. Sprawdźcie, bo bardzo dobre.