Zupa pomidorowo-paprykowa z chorizo

Rozgrzewająca, gęsta zupa z hiszpańską kiełbasą.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – Pikantna zupa z chorizo, papryką i soczewicą

 

Składniki

  • papryka – 1
  • cebula czerwona – 2 
  • chorizo – 50g
  • marchew – 2
  • seler naciowy – łodyga
  • pomidory w puszce – 1 puszka
  • olej kokosowy/oliwa – 2 łyżki
  • liść laurowy – 2 szt
  • soczewica czerwona – 1/3 szklanki
  • sól, pieprz – szczypta, do smaku
  • papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • woda – szklanka

 

 

Składniki
Składniki

 

 

W garnku na oleju podsmażyć 50g chorizo (pokrojone w kostkę).

Dodać cebulę (również pokrojoną) i smażyć wszystko razem przez kilka minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać pokrojoną marchew (u mnie starta na tarce julienne), paprykę (pokrojoną w paski), seler naciowy. Dusić razem wszystko przez 5 minut.

 

Do uduszonych warzyw dodać 2 liście laurowe, paprykę wędzoną, soczewicę. Dolać szklankę wody. Trzymać pod przykryciem przez 15 minut.

 

Kolejny krok to dorzucenie zawartości puszki pomidorów, odrobiny pieprzu i soli. Zagotować krótko.

 

 

Facebooktwittergoogle_plus