Pomidorowo-paprykowa

Krem z pieczonej papryki i pomidorów z puszki.

Pochodzenie przepisu

Przyślij przepis – mama kupiła najnowszy s. 32, przepis pani Aliny Waliczek z Dzimierza

Składniki

  • papryka czerwona – 3
  • pomidory – puszka u mnie, u autorki prawie kg świeżych pomidorów
  • cebula –  1 (u mnie pół czerwonej, pół zwykłej)
  • czosnek – 4 ząbki
  • oliwa – 2 łyżki, nie dawałam wcale
  • bulion – 0,5l
  • pieprz – 1/4 łyżeczki
  • zioła dalmatyńskie – 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka, sól – szczypta, do smaku jak lubicie

Krok po kroku w mojej kuchni

Warzywa upiec:

  • papryka czerwona – 3
  • pomidory – puszka u mnie, nie pieczona, dodana później, jeżeli chcecie jak u autorki to przekrójcie na pół prawie kg świeżych pomidorów
  • cebula –  1 (u mnie pół czerwonej, pół zwykłej)
  • czosnek – 4 ząbki – w łupince.

200  stopni 35 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kolejny krok to pozbawienie papryki skórki i wyjęcie czosnku z łupinek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W garnku rozmrażamy (ja) lub umieszczamy bulion i upieczone warzywa. Dodaję puszkę pomidorów oraz poniższe zioła:

  • pieprz – 1/4 łyżeczki
  • zioła dalmatyńskie – 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka, sól – szczypta, do smaku jak lubicie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupę gotować 20 minut, zmiksować (tu spróbujcie znowu i doprawcie jak trzeba ponownie – jak widzicie ja doprawiłam).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Całkiem przyzwoity krem paprykowo-pomidorowy. Trochę żałuję, że nie miałam pieczonych pomidorów, bo pamiętam jak bardzo smakował mi ten krem. Posypałam ziarnami dyni, słonecznika i orzeszków piniowych. Warto spróbować kremów z pieczonych warzyw. Uważam, że tajemnicą ich smaku jest też konsystencja i dolanie bulionu prawie do wysokości warzyw w garnku. Sprawdziłam ten myk wiele razy i zawsze wychodzi akuratny krem – nie muszę ani zagęszczać, ani rozrzedzać powstałego płynu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus