Portugalski bigos

Biedronka urządziła akcję „Smaki Portugalii”. Z gazetki z przepisami wybrałam fasolkę po portugalsku. Danie okazało się smakować podobnie jak nasz polski bigos.

 

Pochodzenie przepisu

Odkryj smaki Portugalii – Biedronka

 

Składniki | czas przygotowania: 60 minut (smażenie, duszenie)

  • żeberka – 800g (miałam opakowanie 0,5kg)
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • kiełbasa Porco Preto Painha (może być jakakolwiek kiełbasa jako zamiennik, dobrze byłoby dostać dojrzewającą, surową i suszoną, ale jak kiedyś mnie najdzie ochota na powtórkę kupię po prostu podwawelską)
  • boczek – 100g
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewka – 2 sztuki
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • czerwona fasola – 1 puszka (w przepisie były 2, ale ja nie lubię aż takiej ilości fasoli w daniach)
  • biała kapusta – 1/3 główki
  • sól, pieprz – do smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Na 3 łyżkach oliwy podsmażyłam żeberka (oddzieliłam mięso od żeberek i pokroiłam je w kostkę). Odrobinę posoliłam. Potem portugalska kiełbasa  – pokroiłam w plastry, a potem w kostkę (bo duża).

 

Do tego dorzuciłam pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Wymieszałam i smażyłam do miękkości cebuli.

Kolejny krok to dodanie marchwi pokrojonej w plastry (zmieniłam patelnię na większy garnek, bo już się nie mieściło).

Dorzuciłlam liść laurowy, dolałam wody do wysokości mięsa i gotowałam wszystko przez 5 minut.

Potem dodałam odsączoną z zalewy fasolkę i pokrojoną kapustę.

Dusiłam przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Smakuje jak normalny bigos z dodatkiem fasoli. Dużo dobrego mięsa (zajadałam się żeberkami!) w jednym garnku. Ta portugalska kiełbasa tak normalnie jest słona, ale tutaj ten posmak się zgubił. Dla wielbicieli bigosu, który wychodzi w takiej ilości, że starczyło mi na 3 dni/3 obiady dla 2 osób (a autorzy chcieli dać 1/2 białej kapusty i 2 puszki fasoli – ile tego by wyszło wtedy!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus