Tarta z bezą i z czerwonymi porzeczkami

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Tarta, Wypieki | 6

Kruche ciasto – czerwone porzeczki – beza na górze. Trzy warstwy, trzy różne smaki.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – w sprawach ciast zdaję się na sprawdzone strony, inne wyróbowane przeze mnie tarty znajdziecie TU

 

Składniki

SPÓD:
  • 250 g mąki 
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
BEZA:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
OWOCE:
  • ok. 600 g porzeczek – dałam mniej, 2 garście
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej – dałam mniej, łyżeczkę

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Do miski włożyć:

  • 250 g mąki 
  • 200 g masła – zimne z lodówki
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać tak, aby powstały kulki (kruszonka).

Dodać 4 żółtka i rękami zagnieść ciasto.

 

Formę (u mnie ok. 27cm średnicy) wyłożyłam papierem do pieczenia i wylepiłam ciastem, na brzegi dałam go trochę więcej. 5-10 minut musi postać w lodówce, nagrzać piekarnik 170 stopni. Piec przez 20 minut.

IMG_3650 (Kopiowanie)

 

Porzeczki zmieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na upieczony spód.

Na górę trafia beza. 4 białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo 200 g cukru. Piana ma być aż błyszcząca (długo ubijać, nie ma być słychać cukru). Na koniec dodać 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać i wyłożyć bezę na owoce.

Wskazówki dotyczące pieczenia są trochę mylące. Na Kwestii Smaku wyczytałam, żeby piec w temp. 60 stopni, jednak takiej nie posiadam.

Pieklam w temp 170 stopni przez 20 minut (grzanie góra-dół), potem przez 10 w temp 160 stopni i włączyłam dodatkowo termoobieg.

IMG_3692 (Kopiowanie)

 

I jak?

Kwaśne, beza mi nie wyszła (może to trzeba inaczej piec? w niższej temperaturze, ale co zrobić jak u mnie zaczyna grzać od 150 stopni?) tak wysoka jak u autorki. Spód za to rewelacyjny. Michał w siódmym niebie, bo kocha ciasta z owocami. Ja średnio, ujdzie, ale wolę sernikowe tarty.

IMG_3693 (Kopiowanie)

IMG_3697 (Kopiowanie)

IMG_3698 (Kopiowanie)