Szybkie ciasto rabarbarowe

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Warzywne, Wypieki, z rabarbarem | 0

Fashionatka polecała ten przepis ze strony Moje Wypieki.

Pierwsze co zrobiłam, to przeczytałam komentarze i aż uśmiechnęłam się na hasła: „ciasto instant” „zawsze wychodzi” „zniknęło natychmiast”. To coś dla mnie!

Co potrzeba?/ Składniki:
2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki (100g), rabarbar 3 łodygi, na górę masło (50g)

Robimy w mojej kuchni:
2 jajka miksujemy z cukrem (wielbiciele słodkości mogą dać więcej cukru).

Ma być jasnożółte.

Dosypujemy mąkę.

I tyle. Koniec. To jest dopiero szybkie ciasto. Wlewamy je do formy.

Obieramy rabarbar.

Rzucamy na ciasto.

Ścieramy masło.

Zgodnie ze wskazówkami autorki pieczemy w temp. 175ºC przez około 40 minut.

Kroimy i jemy. Posypujemy cukrem pudrem, bo rabarbar jest kwaśny.

Kolejny raz http://www.mojewypieki.com/ mnie nie zawiodły. Ciasto wyszło kwaśne, ale mam w domu wielbiciela takich smaków. Osobiście wolę słodsze wypieki. Myślę, że z jabłkami bardziej by mi smakowało. Ale co zrobić, mamy sezon na rabarbar i spróbować wykorzystać go w kuchni wręcz wypada.

Facebooktwittergoogle_plus