Racuchy

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, z jabłkami | 1
Racuchy Agaty. Pamiętam jak robiła je w kuchni u swoich rodziców i pokazywała mi kolejne kroki.

Efekt na koniec będzie taki:

S7001787-1.JPG

I powstanie taka góra racuchów:

S7001785-1.JPG

 

Składniki

  • mąka – 2 szklanki
  • jajka – 2
  • mleko – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • cukier puder – łyżka
  • jabłka – 2
  • sól – szczypta

Rozdzielamy 2 jajka na białka i żółtka, ubijamy białko na sztywno (dodajemy szczyptę soli do białek).

Do miski z żółtkami dodajemy:

  • mąka – 2 szklanki
  • mleko – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • cukier puder – łyżka.
S7001763-1.JPG

łączymy delikatnie ubite białka z ciastem.

S7001766-1.JPG

Wychodzi dość gęsta konsystencja.

S7001768-1.JPG

 

wkrajamy do ciasta fragmenty jabłek (obranych i pokrojonych)
smażymy na patelni na oleju

 

 

S7001779-1.JPG

góra rośnie

S7001780-1.JPG

 

S7001785-1.JPG

 

S7001787-1.JPG

 

S7001791-1.JPG

 

S7001793-1.JPG
Facebooktwittergoogle_plus