Kasza jaglana w nowej odsłonie – z wiórkami kokosowymi na słodko.
Pochodzenie przepisu
gustosuerte.pinger.pl – Rafaello z kaszy jaglanej
Składniki
- kasza jaglana – 100g, woreczek
- olej kokosowy – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 150g
- miód – 2 łyżki
- siemię lniane mielone – 1 łyżka
- aromat migdałowy – kilka kropelek
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu (lub zalać wodą, wysokość wody w garnku 2-3 cm nad kaszą i gotować aż kasza wchłonie wodę).
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju kokosowego, wiórki kokosowe, dodać 2 łyżki miodu. Trzymać na ogniu 30 sekund. Mieszać.
Dodać aromat, ugotowaną kaszę jaglaną i siemię lniane.
Całość prezentuje się następująco. Odstawiamy do ostudzenia.
Z masy kokosowej formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach.
I jak?
Mało słodkie kulki, w smaku zbytnio nie przypominają rafaellom, chociaż kształt mają obiecujący. Dla wielbicieli zdrowszych przekąsek. Kaszy jaglanej nie misowałam, kulki są miękkie i smaczne.