Dzisiaj
zapraszam na Risotto. Zaproponowała przez cherryberry.pinger.pl/.
Zwycięski przepis odtworzyłam krok po kroku w mojej kuchni.
Do przygotowania potrzeba:
2 torebki ryżu, ok. 1 l bulionu (wiadomo najlepszy wywar ale ja robię z kostki, czyli do kostki bulionowej dodaję litr wrzącej wody i mieszam), duża cebula, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 18 lub 22%, 1 żółtko, sól, pieprz, opcjonalnie pieczarki, szczypiorek, pierś z kurczaka, ryba, owoce morza itd.
Ryż płuczemy wodą i pozostawiamy, aż cała woda odcieknie.
Zapoznałam się z Waszymi komentarzami i kupiłam właściwy ryż do risotto. Nie znaczy to jednak, że ze zwykłym danie nie wyjdzie. Pewnie, że wyjdzie, ale skoro oryginalne risotto jest z takim ryżem warto się raz szarpnąć (5 zł za opakowanie) i spróbować osławionego ryżu arborio I poznać różnicę.
Tutaj możecie poczytać więcej.
A! Nie użyłam białego wina, bo nie starczyło mi kasy, a małych pojemności nie było
I jeszcze jedno. Oryginalny przepis odrobinę zmodyfikowałam. Dodałam pierś z kurczaka i pieczarki. Korzystałam z tego przepisu.
Porównanie: ryż do risotto i ryż zwykły.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy na 4 części i smażymy na tej samej patelni, z której zdjęliśmy kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej łyżce masła.
Gdy cebula będzie już szklista dodajemy ryż i pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy aż zrobi się przeźroczysty, szklisty.
Następnie dodajemy po 2 chochelki bulionu i cały czas mieszając czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Tę czynność powtarzamy dopóki ryż nie stanie się miękki ale ‘al dente’.
Dodać kurczaka i pieczarki.
Na koniec mieszamy żółtko ze śmietaną i dodajemy do ryżu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając trzymamy na ogniu jeszcze parę minut
Potrzymałam z 5-7 minut danie na ogniu, żeby ryż wypił śmietanę.
Nakładamy na talerze i jemy
Jakie to było pyszne! Cudownie rozpływający się w ustach ryż, delikatny maślany sos z pieczarkami. PYCHA! PYCHA! PYCHA!
Polecam wszystkim głodomorom