Risotto z piersią z kurczaka

 

Dzisiaj

zapraszam na Risotto. Zaproponowała przez cherryberry.pinger.pl/.

Zwycięski przepis odtworzyłam krok po kroku w mojej kuchni.

Do przygotowania potrzeba:
2 torebki ryżu, ok. 1 l bulionu (wiadomo najlepszy wywar ale ja robię z kostki, czyli do kostki bulionowej dodaję litr wrzącej wody i mieszam), duża cebula, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 18 lub 22%, 1 żółtko, sól, pieprz, opcjonalnie pieczarki, szczypiorek, pierś z kurczaka, ryba, owoce morza itd.

Ryż płuczemy wodą i pozostawiamy, aż cała woda odcieknie.

DSCF1841.JPG

Zapoznałam się z Waszymi komentarzami i kupiłam właściwy ryż do risotto. Nie znaczy to jednak, że ze zwykłym danie nie wyjdzie. Pewnie, że wyjdzie, ale skoro oryginalne risotto jest z takim ryżem warto się raz szarpnąć (5 zł za opakowanie) i spróbować osławionego ryżu arborio :) I poznać różnicę.

Tutaj możecie poczytać więcej.

A! Nie użyłam białego wina, bo nie starczyło mi kasy, a małych pojemności nie było :)
I jeszcze jedno. Oryginalny przepis odrobinę zmodyfikowałam. Dodałam pierś z kurczaka i pieczarki. Korzystałam z tego przepisu.

Porównanie: ryż do risotto i ryż zwykły.

DSCF1849.JPG

 

DSCF1904.JPG

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju.

DSCF1877.JPG

 

DSCF1879.JPG

 

DSCF1882.JPG

Pieczarki kroimy na 4 części i smażymy na tej samej patelni, z której zdjęliśmy kurczaka.

DSCF1873.JPG

 

DSCF1881.JPG

 

DSCF1894.JPG

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej łyżce masła.

DSCF1855.JPG

 

DSCF1860.JPG

 

DSCF1897.JPG

 

DSCF1899.JPG

 

DSCF1905.JPG

Gdy cebula będzie już szklista dodajemy ryż i pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy aż zrobi się przeźroczysty, szklisty.

DSCF1908.JPG

 

DSCF1909.JPG

Następnie dodajemy po 2 chochelki bulionu i cały czas mieszając czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Tę czynność powtarzamy dopóki ryż nie stanie się miękki ale ‘al dente’.

DSCF1869.JPG

 

DSCF1911.JPG

 

DSCF1921.JPG

 

DSCF1913.JPG

 

DSCF1918.JPG

Dodać kurczaka i pieczarki.

DSCF1931.JPG

 

DSCF1932.JPG

Na koniec mieszamy żółtko ze śmietaną i dodajemy do ryżu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając trzymamy na ogniu jeszcze parę minut

DSCF1864.JPG

 

DSCF1927.JPG

 

DSCF1928.JPG

 

DSCF1929.JPG

Potrzymałam z 5-7 minut danie na ogniu, żeby ryż wypił śmietanę.

DSCF1934.JPG

Nakładamy na talerze i jemy :)

DSCF1939.JPG

 

DSCF1941.JPG

 

DSCF1943.JPG

Jakie to było pyszne! Cudownie rozpływający się w ustach ryż, delikatny maślany sos z pieczarkami. PYCHA! PYCHA! PYCHA!

Polecam wszystkim głodomorom :)

Facebooktwittergoogle_plus
  • Katarzyna Ptasińska

    Właśnie zjadłam zrobione z tego przepisu risotto. Rewelacja! Dzięki Gosia za przepis bez alkoholu. Pycha!! A tak za mną ryż chodził 🙂