Rolada serowa z piersią z kurczaka

Rolada serowa z piersią z kurczaka

Chyba nigdy nie jadłam dania z TAKĄ ilością żóltego sera. Nawet lasagne się przy tym chowa.

Pochodzenie przepisu

Druga książka Julity Bator – Zamień chemię na jedzenie – nowe przepisy. Strona 92.

 Składniki | czas przygotowania: 45 minut (krojenie, smażenie, pieczenie)

  • ser żółty – duża kostka (50 dag) (wiem, że mam ser z annato E160b, ale nie miałam czasu szukać po sklepach takiego bez)
  • jajka – 3 sztuki
  • jogurt naturalny – 3 łyżki (wiem, że mam jogurt z mlekiem w proszku, ale  nie miałam czasu szukać po sklepach takiego bez)
  • filet z kurczaka lub indyka – 30dag
  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 4 łyżki (w przepisie klarowane, nie klarowałam, dałam normalne z kostki)
  • pieczarki – 40 dag
  • sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Cebulę pokroić i zeszklić na łyżce masła.

Z patelni zdjąć cebulę na bok.

Pieczarki pokroić w plastry i poddusić na łyżce masła aż zmiękną. Dodać cebulę.

Szykujemy serowe ciasto.

Kostkę sera ścieramy na tarce. Dodajemy do sera 3 jajka i 3 łyżki jogurtu. Mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy masłem. Na to kładziemy serową warstwę.

 

180 stopni C, kilka minut, aż ser się rozpuści

Na warstwę serową wykładamy pokrojone mięso, potem sól i pieprz. Na to pieczarki z cebulą, majeranek i paprykę i delikatnie zwijamy.

 

Roladę wkładamy na 25 minut do piekarnika – 200 stopni.

 

Po upływie 25 minut roladę wyjmujemy, dajemy jej ostygnąć, kroimy i jemy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Trochę przeraża mnie ilość żółtego sera w tej potrawie, ale muszę przyznać, że w smaku danie było całkiem niezłe.

„Trochę jak upieczony kurczak posypany pieczarkami i serem” tak podsumował zawartość swojego talerza goszczący u nas Tomek. No nie jak, tylko to właśnie jest to, tylko zwinięte w roladę. Takie zwykłe składniki podane inaczej. Sama nie wiem co myśleć, cały czas gdzieś z tyłu głowy coś mi mówiło „Gosia, ile tu jest sera!” i nie dawało się cieszyć jedzeniem.

Facebooktwittergoogle_plus
  • Paulina

    znałam przepis na tę roladę już pare lat temu 😉 tylko chyba zamiast jogurtu był majonez :O

  • Agnieszka

    muszę spróbować! ser mi nie straszny!

  • bolekilolek

    Do odtworzenia w weekend na obiad, a potem chlebek bananowy 🙂 Gosia, zamierzasz wrzucić na stronę wpisy ślubne? 🙂

    • zastanawiałam się i chyba nie, bo kiedy to było 🙂

      • bolekilolek

        Kiedy by nie było, pamiątka jest 🙂 śledziłam te wpisy na pingerze i chętnie wróciłabym do nich i tutaj 🙂 A ciążowe ostatnio mordowałam do 3 w nocy ! 🙂

        • A ja ich jeszcze nie obroniłam ładnie. Planuje poprawić wpisy z tygodniami z datami i dniami tygodnia i poprawić składnię.

  • Ola

    na jakąś ilość osób jest ta porcja? 🙂 planuję 6-osobowy obiad i zastanawiam się czy wystarczy

    • U nas jadły to 3 osoby dorosłe i jeden roczniak, na 6 osób zrobiłabym dwie sztuki takiej rolady

      • Ola

        tak właśnie myślałam, dziękuję 🙂