Roladki z indyka

Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 2/2014, s. 63.

Co trzeba mieć, żeby zrobić to danie?
sznycle z filetu z indyka 400g, 4 suszone pomidory, 100g szpinaku, 12sztuk oliwek, łyżka masła, łyżka oleju, sól, autorzy proponują makaron, ja zjadłam bez

Obiad na – 4 osoby

Krok po kroku w mojej kuchni

Pierś z indyka kroimy w plastry.

P2250211.JPG

 

P2250214.JPG

Rozbijamy tłuczkiem mięso. Solimy, pieprzymy.

P2250216.JPG

Na mięso kładziemy kilka listków szpinaku.

P2250217.JPG

Potem suszonego pomidora.

P2250219.JPG

I oliwki.

P2250221.JPG

Rolujemy i spinamy wykałaczkami.

P2250222.JPG

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju.

P2250225.JPG

Smażymy roladki.

P2250227.JPG

Podlewamy szklanką wody, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut (sprawdzajcie, czy woda nie wyparowała!)

P2250232.JPG

 

P2250241.JPG

 

P2250246.JPG

I jak?
Mięso faktycznie wyszło dobre (wg Michała, który jadł odgrzane wieczorem, za suche), tuż po przyrządzeniu było soczyste. Roladki jak roladki.