Roladki z szynki z farszem marchewkowo-porowym

Dobre roladki z warzywnym, delikatnym farszem.

Pochodzenie przepisu

Najnowszy (grudzień 2015) przyślij przepis – przepis Pani Jadwigi Smolińskiej z Koronowa

poleciła mi mama, jej jej siostra, sprawdzony, chwalony

 

Składniki

 

  • mięso – w przepisie schab 0,5 kg, miałam szynkę 
  • sól, pieprz – po szczypcie
  • marchew – 2
  • por biała część – 1
  • czosnek – 4 ząbki
  • masło – łyżka
  • jajka – 1
  • olej – do smażenia
  • czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
  • mąka – do obtoczenia
  • bułka tarta – do obtoczenia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Na łyżce masła podsmażyć:

  • marchew – 2 – starta na tarce
  • por biała część – 1 – pokrojony w półplasterki
  • czosnek – 4 ząbki – posiekany

 

Mięso pokroić w plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem.

Przygotować podsmażone warzywa.

Trzy miseczki – w jednej mąka, w drugiej jajka z czosnkiem w proszku, solą i pieprzem, w trzeciej buła tarta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na kawałki mięsa kładziemy farsz, zawijamy roladki. Maczamy roladkę kolejno w mące, potem w jajku i w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć roladki z każdej strony, potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec 180 stopni 15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Ciocia Ela i Mama miały rację, roladki były bardzo smaczne. Warzywny farsz wyszedł słodkawy i delikatny. Po fakcie dowiedziałam się, można do warzyw na patelni dodać dwie łyżki musztardy i w ten sposób poprawić/podkręcić smak dania. Podałam z surówką z kiszonej kapusty.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus