Dobre roladki z warzywnym, delikatnym farszem.
Pochodzenie przepisu
Najnowszy (grudzień 2015) przyślij przepis – przepis Pani Jadwigi Smolińskiej z Koronowa
poleciła mi mama, jej jej siostra, sprawdzony, chwalony
Składniki
- mięso – w przepisie schab 0,5 kg, miałam szynkę
- sól, pieprz – po szczypcie
- marchew – 2
- por biała część – 1
- czosnek – 4 ząbki
- masło – łyżka
- jajka – 1
- olej – do smażenia
- czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
- mąka – do obtoczenia
- bułka tarta – do obtoczenia
Krok po kroku w mojej kuchni
Na łyżce masła podsmażyć:
- marchew – 2 – starta na tarce
- por biała część – 1 – pokrojony w półplasterki
- czosnek – 4 ząbki – posiekany
Mięso pokroić w plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem.
Przygotować podsmażone warzywa.
Trzy miseczki – w jednej mąka, w drugiej jajka z czosnkiem w proszku, solą i pieprzem, w trzeciej buła tarta.
Na kawałki mięsa kładziemy farsz, zawijamy roladki. Maczamy roladkę kolejno w mące, potem w jajku i w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć roladki z każdej strony, potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec 180 stopni 15 minut.


I jak?
Ciocia Ela i Mama miały rację, roladki były bardzo smaczne. Warzywny farsz wyszedł słodkawy i delikatny. Po fakcie dowiedziałam się, można do warzyw na patelni dodać dwie łyżki musztardy i w ten sposób poprawić/podkręcić smak dania. Podałam z surówką z kiszonej kapusty.