Potrawa typowo wigilijna. Nigdy jej nie lubiłam, póki nie zrobiłam sama. Teraz się objadam i na zimno, i na ciepło.
Składniki
- marchew – 4 sztuki
- seler – mały 1
- cebula – 1
- ryba bez ości – przepis pochodzi z okolic 2010, dzisiaj moja świadomość kulinarna jest większa i nie wzięłabym pangi za nic, nawet jakby za darmo dawali, dzisiaj wybieram dorsza atlantyckiego, 3-4 płaty
- mąka – 3-4 łyżki
- koncentrat pomidorowy – mały słoik
- sól, pieprz – po 1/3 łyżeczki
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano – po pół łyżeczki
Przekładamy do przeszklonej miski.
2. Etap marchewki.
Na patelnię, na olej, wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę.
Dodajemy starte na tarce marchew i seler
Dodajemy przyprawy i zioła.
Dorzucamy słoik koncentratu pomidorowego.
Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
W misce układamy warstwowo:
ryba-marchewka-ryba-marchewka.
Smacznego!
Ale pycha! I na ciepło i na zimno.