Sałatka Cezar

Ostatnio odtworzyłam w swojej kuchni propozycję Jacka Kuźmickiego:

Ząbek czosnku i papryczkę chili kroimy.

Pierś z kurczaka polewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek i papryczkę.

Pieprzymy. Solimy.

Pierś marynujemy (u mnie stała w lodówce 30 minut).

*sos Cezar*

Do wysokiego naczynia wrzucamy filecik anchois (dałam kilka), kilka kaparów.

łyżeczkę musztardy, żółtko jajka

co jeszcze? 1/3 startego parmezanu, ząbek czosnku, dolewamy kapkę oliwy z oliwek i miksujemy wszystko

Wyciskamy sok z cytryny i miksujemy dalej.

pod koniec dorzucamy 1/3 startego parmezanu

pieprz

sos Cezar wygląda następująco.

*smażenie*

Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy pierś z kurczaka i pokrojone bułki.

Bagietki kropimy oliwą z oliwek.

składanie
Sałatę rzymską kladziemy na chwilę na patelni.

Wykładamy ją na talerz.

Polewamy sosem.

Dodajemy pierś z kurczaka.

Grzanki, pieprz.

I parmezan (to, co zostało z początkowego ścierania).

Jemy.

I jak?
Jadłam na obiad i naprawdę dobre. Smaczne. Jeżeli miałabym cokolwiek zmienić, sałatę porwałabym drobno na spód i dała więcej sosu na talerz.

Facebooktwittergoogle_plus