Sałatka Gyros

Przepis pochodzi z sylwestra 2008/2009, kiedy to bawiliśmy się w Jastrzębiej Górze. W trakcie upojnej nocy jeden z kolegów przysiadł się do szklanej miski i powyżerał z niej całego kurczaka mamrocząc do miski „To tak dobrze smakuje!”. Skoro mu tak smakowało (i wpierniczył najlepszą część potrawy!) zażądaliśmy od autorki sałatki przepisu.

Oto i on:
Potrzeba:
– piersi z kurczaka
– przyprawy gyros
– czerwonej cebuli,
– majonezu i ketchupu,
– kukurydzy,
– pekinki, ziół prowansalskich i kiszonych ogórków.

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i kilkoma ml oliwy i odstawiamy do lodówki.

DSCF6332.JPG

Czerwoną cebulę kroimy w kostkę.

DSCF6335.JPG

 

DSCF6337.JPG

Pierś smażymy na patelni. Układamy na dnie miski.

I warstwa

DSCF6341.JPG

Do miski wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę.

II warstwa

DSCF6345.JPG

Ketchup rozprowadzamy na cebuli.

III warstwa

DSCF6347.JPG

Kukurydza na ketchupie –

IV warstwa

DSCF6349.JPG

Na kukurydzę wylewamy majonez (jak kto lubi może być np. jogurt naturalny zamiast) –

V warstwa

DSCF6352.JPG

VI warstwa powstaje poprzez zmieszanie pokrojonej pekinki, ziół prowansalskich i kiszonych ogórków.

DSCF6355.JPG

Kroimy pekinkę.

DSCF6356.JPG

Mieszaninę ogórków, pekinki i prowansalskich wrzucamy na górę do miski. Gotowe!

DSCF6358.JPG

Powstają takie warstwy :)

DSCF6359.JPG

Nakładamy tak, żeby na naszym talerzu znalazły się wszystkie warstwy.

I jemy!

Facebooktwittergoogle_plus