Sałatka z bobem, pieczonymi pomidorami, pesto i makaronem

Prawdziwe lato na talerzu.

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s.70, włoska sałatka z makaronem i pesto

 

 

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty – 100g ugotowany al dente
  • pomidory – 150g (miały być koktajlowe, ja mam malinowe pokrojone)
  • oliwa – łyżka
  • sól – szczypta
  • bób – szklanka ugotowanego
  • sałata – 2 garście
  • pesto – łyżka
  • oliwa – 3 łyżki
  • cytryna – sok z połowy

 

 

Makaron należy ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Bób ugotować w wodzie, obrać ze skórki.

Pomidory wyłożyć na blachę (u mnie do naczynia żaroodpornego), skropić oliwą, posypać szczyptą soli. Upiec w piekarniku – 200st. 20 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W misce łączymy ze sobą:

  • ugotowany makaron
  • upieczone pomidory
  • obrany ugotowany bób
  • porwaną sałatę

 

Mieszamy ze sobą składniki sosu:

  • pesto – łyżka
  • oliwa – 3 łyżki
  • cytryna – sok z połowy

Polewamy sosem składniki w misce. Jemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Lato na talerzu. Pachnące pieczone pomidory, bób, pesto. Nie mam się do czego przyczepić. Pychota!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus