Pochodzenie przepisu
Składniki
- burak – 2 ugotowane
- jabłko – 1
- 2 plastry kurczaka z nadzieniem żurawinowo-szpinakowym stąd
- sałata lodowa – garść
- rukola – garść
- rzodkiewka – 4 sztuki
- mozzarella – kulka
- sok z cytryny – łyżka
- sól, pieprz
Buraki ugotować (do momentu, gdy wbijany widelec będzie wchodził w nie lekko, czyli do momentu aż będą miękkie, u mnie to trwało ponad godzinę, polecam upiec w folii aluminiowej, szybciej).
Pierś z kurczaka pokroić, dorzucić rukolę i sałatę lodową. Dodać pokrojone w kostkę buraki. Jabłko i rzodkiewkę zmielić (ja w dostawce do blendera, jak chcecie, możecie kroić), dorzucić do miski z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać porwaną kulkę mozzarelli i polać sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku.