Sałatka z ciecierzycą, rodzynkami, ogórkiem i kuskusem

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, Warzywne, z ogórkiem | 0

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki życia, s. 54, nr 1/2016

 

Składniki

  • kuskus – 3-4 łyżki
  • morele suszone – 2 sztuki (miało być więcej, bo 60g, ale nie miałam)
  • rodzynki – 3 łyżki
  • ogórek – 1
  • ciecierzyca – 2 garście namoczonej przez całą noc i ugotowanej (gotowałam w szybkowarze)
  • czerwona cebula – 1
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • pieprz – szczypta
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • kumin (nie miałam, nie dałam) – 0,5 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyzki
  • ocet z białego wina – łyżka (dałam ocet balsamiczny)

 

 

Kuskus wsypać do miski, dodać:

  • morele suszone – 2 sztuki (miało być więcej, bo 60g, ale nie miałam)
  • rodzynki – 3 łyżki

Zalać wrzątkiem (ilość jak kazali na opakowaniu 2:1, czyli 2 x więcej wody, tutaj macie przepis na idealny kuskus). Zostawić na 10 minut.

 

Ogórka pokroić, dodać ciecierzycę (jak ugotować ciecierzycę – było tu) i posiekaną cebulę. Wymieszać powyższe z kaszą, która napęczniała.

 

Przyprawić cynamonem i kuminem (jeżeli macie). Polać oliwą i octem z białego wina (u mnie balsamiczny). Na koniec posypać całość natką pietruszki. Wymieszać.

 

I jak?

Słodka sałatka na kolację. Sycąca, smaczna, coś innego, bo po marokańsku Zupełnie nie wygląda, ale to jedna z lepszych propozycji kolacyjnych.

Więcej sałatek na kolację TUTAJ.

Facebooktwittergoogle_plus