Sałatka z fetą i mandarynkami

Chrupiąca sałatka na  kolację.

Składniki

  • mandarynka – 1, obrana o pokrojona cięciem przez cały owoc
  • feta – 80g pokruszonej
  • papryka – połowa
  • szczypior – 2 łyżki
  • marchew – pół sztuki startej tarką do julienne
  • sałata lodowa – 2 garście
  • pekinka – garść pokrojonej
  • słonecznik – 3 łyżki podprażonego na suchej patelni
  • pieprz, sól – szczypta, do smaku
  • oliwa – łyżka – dwie

 

 

  1. Sałatę lodową i pekinkę porwać (lodową), pokroić (pekinkę), wymieszać.  Posolić, popieprzyć, dodać szczypior, dolać oliwy i wymieszać.
  2. Następnie dodać:
  • mandarynka – 1, obrana o pokrojona cięciem przez cały owoc
  • papryka – połowa
  • marchew – pół sztuki startej tarką do julienne

3. Wymieszać. Na górę dodać pokruszoną fetę i posypać prażonym słonecznikiem.

 

I jak?

Dla mnie kolacyjna rewelacja. Chrupiące, świeże, lekkie danie. Lubię owoce i łączenie ich słodkiego smaku z warzywami, solą i pieprzem.  W najbliższym czasie pojawi się cała seria sałatek kolacyjnych,  gdyż uważam, że warto spróbować wieczornego posiłku w takiej formie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

IMG_1280 (Kopiowanie)

Facebooktwittergoogle_plus