Sałatka z granatem i fetą

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z pomidorami | 0

Siadajcie, kolacja podana!

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą 

 

Składniki

  • sałata lodowa – garść
  • granat – ziarenka z 1/3 
  • pomidory – 3
  • feta – 100g
  • cebula – 1, u mnie dymka
  • rukola – garść (ode mnie)
  • rzodkiewki – 5 (ode mnie)
  • słonecznik, dynia – łyżka (ode mnie)
  • sól, pieprz – szczypta
  • oliwa – 4 łyżki
  • miód lub syrop klonowy – 3 łyżki (dałam mniej)
  • sok z cytryny – 2 łyżki

Krok po kroku w mojej kuchni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sałatę i rukolę wyłożyć do miski.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać pokrojone pomidory, zmieniłam kolejność i dałam teraz granat (w przepisie na końcu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potem rzodkiewka, feta, cebula. Sól, pieprz – szczypta.

W miseczce wymieszać:

  • sól, pieprz – szczypta
  • oliwa – 4 łyżki
  • miód lub syrop klonowy – 3 łyżki (dałam mniej)
  • sok z cytryny – 2 łyżki

Polać sałatkę dodać uprażone na suchej patelni dynię i słonecznik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Chrupiąca sałatka na kolację. Dodałam to, co miałam w lodówce nadprogramowo (rzodkiewka, rukola) i też było dobrze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus