Sałatka z jajkiem, brokułem i tahini

wpis w: blog, Kuchnia, Śniadania, Warzywne, z brokułami | 2

Ile można jeść frittatę i parówki. Czas na sałatki na śniadanie.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – Sałatka z brokułami, jajkiem i rzodkiewką z sosem jogurtowym

 

1 faza SB

 

Składniki

  • sałata – garść – dwie
  • brokuł – pół ugotowanego
  • rzodkiewka – z 5 sztuk
  • jajka – 2 ugotowane
  • dynia – pestki 2 łyżki
  • jogurt naturalny – pół szklanki
  • czosnek – 1/3 ząbka (lub mniej
  • tahini – łyżeczka (ale jak nie ma tego, to świat się nie skończy, można pominąć,tahina daje taki posmak, ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sos czosnkowo-paprykowy)
  • miód – pół łyżeczki (pomińcie na SB)
  • oliwa – pół łyżeczki
  • sok z cytryny – pół łyżeczki
  • papryka wędzona – szczypta
  • sól, pieprz

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Na sałacie ułożyć ugotowanego brokuła (różyczki). Do tego rzodkiewkę, jajka. Posolić, dosypać szczyptę pieprzu.  Dodać sos jogurtowy, czyli zmieszane:

  • jogurt naturalny – pół szklanki
  • czosnek – 1/3 ząbka (lub mniej
  • tahini – łyżeczka (ale jak nie ma tego, to świat się nie skończy, można pominąć,tahina daje taki posmak, ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sos czosnkowo-paprykowy)
  • miód – pół łyżeczki (pominęłam)
  • oliwa – pół łyżeczki
  • sok z cytryny – pół łyżeczki
  • papryka wędzona – szczypta
Składniki do sosu
Składniki do sosu

Posypać pestkami dyni.

 

I jak?

Jajka inaczej. Zmniejszyłam proporcje do sosu, bo z KS wyszłoby go za dużo. Jestem za – dużo warzyw, przemycone jajko, jakiś sos, posmak sezamu (tahini). Dobre śniadanie.

Facebooktwittergoogle_plus