Ostra sałatka na kolację.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- papryka – 2 sztuki (miałam dwie żółte)
- pierś z kurczaka – 1 pojedyncza
- cebula – 1
- sól, pieprz – 1/3 łyżeczki
- chili w proszku – łyżka (lub i więcej, w filmiku bardzo dużo ktoś dał, ale dałam łyżkę)
- kmin rzymski – łyżeczka
- czosnek w proszku – łyżeczka
- sałata – 1/3 miski
- pomidor – 1 malinowy
- awokado – nie dostałam, nie dałam
- olej – do smażenia papryki, cebuli i piersi z kurczaka
sos
- oliwa – 3 łyżki
- sok z limonki – 3 łyżki
- brązowy cukier – 1 łyżeczka
- chili w płatkach – 1 łyżeczka (dałam chili w proszku szczyptę)
- sól – 1 łyżeczka
Paprykę pokroić w paski.
Olej rozgrzać na patelni. Ułożyć obok siebie mięso i paprykę.
Pokroić cebulę, wrzucić na paprykę.
Dodać przyprawy:
- sól, pieprz – 1/3 łyżeczki
- chili w proszku – łyżka (lub i więcej, w filmiku bardzo dużo ktoś dał, ale dałam łyżkę)
- kmin rzymski – łyżeczka
- czosnek w proszku – łyżeczka
Mieszać i odwracać mięso do momentu, aż papryka będzie miękka.
W misce wymieszać porwaną sałatę z papryką. Dodałam pokrojonego pomidora (na tym etapie wiedziałam, że danie będzie bardzo ostre i chciałam złagodzić smak). Na koniec ułożyć na górze pokrojone mięso.
Wymieszać ze sobą w naczyniu:
- oliwa – 3 łyżki
- sok z limonki – 3 łyżki
- brązowy cukier – 1 łyżeczka
- chili w płatkach – 1 łyżeczka (dałam chili w proszku szczyptę)
- sól – 1 łyżeczka
Polać sosem.
I jak?
Ostre, ale bardzo smaczne. Podoba mi się propozycja przygotowywania składników na jednej patelni i jednoczesnego przyprawiania całości. Sos z dodatkiem limonki nadał całości świeżości. Polecam.