Sałatka z kurczaka z papryką

Ostra sałatka na kolację.

Pochodzenie przepisu

Tasty (fb)

 

 

Składniki

  • papryka – 2 sztuki (miałam dwie żółte)
  • pierś z kurczaka – 1 pojedyncza
  • cebula – 1
  • sól, pieprz – 1/3 łyżeczki
  • chili w proszku – łyżka (lub i więcej, w filmiku bardzo dużo ktoś dał, ale dałam łyżkę)
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • czosnek w proszku – łyżeczka
  • sałata – 1/3 miski
  • pomidor – 1 malinowy
  • awokado nie dostałam, nie dałam
  • olej – do smażenia papryki, cebuli i piersi z kurczaka

 

sos

  • oliwa –  3 łyżki
  • sok z limonki – 3 łyżki
  • brązowy cukier – 1 łyżeczka
  • chili w płatkach – 1 łyżeczka (dałam chili w proszku szczyptę)
  • sól – 1 łyżeczka

 

Paprykę pokroić w paski.

Olej rozgrzać na patelni. Ułożyć obok siebie mięso i paprykę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokroić cebulę, wrzucić na paprykę.

Dodać przyprawy:

  • sól, pieprz – 1/3 łyżeczki
  • chili w proszku – łyżka (lub i więcej, w filmiku bardzo dużo ktoś dał, ale dałam łyżkę)
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • czosnek w proszku – łyżeczka

Mieszać i odwracać mięso do momentu, aż papryka będzie miękka.

W misce wymieszać porwaną sałatę z papryką. Dodałam pokrojonego pomidora (na tym etapie wiedziałam, że danie będzie bardzo ostre i chciałam złagodzić smak). Na koniec ułożyć na górze pokrojone mięso.

 

Wymieszać ze sobą w naczyniu:

  • oliwa –  3 łyżki
  • sok z limonki – 3 łyżki
  • brązowy cukier – 1 łyżeczka
  • chili w płatkach – 1 łyżeczka (dałam chili w proszku szczyptę)
  • sól – 1 łyżeczka

Polać sosem.

I jak?

Ostre, ale bardzo smaczne. Podoba mi się propozycja przygotowywania składników na jednej patelni i jednoczesnego przyprawiania całości. Sos z dodatkiem limonki nadał całości świeżości. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus